Бързото разпространение на влиянието на интернет и социалната медия поставя много въпроси относно традиционния печат. Някои дори стигнаха до там да питат „Мъртъв ли е печата ?”

 

Последните години доста световни фирми фокусираха своите маркетингови усилия  предимно онлайн в стремежа си да се възползват от широката аудитория, ниските цени и удобството, което предлага световната мрежа. Но въпреки тези безспорни предимства на дигиталния свят се оказва, че от традиционния печат има изключителни ползи, които фирмите не бива да пренебрегват. Изследаванията показват, че той все още е неразделна част от рекламния микс.
В проучване проведено през 2011 от фирмата за маркетингови проучвания IPSOS, в което са участвали 4,500 европейски потребители, се разкрива, че изненадващо 80% от хората предпочитат да четат вестник на хартия пред неговата дигитална версия. Освен това се оказва, че и тредиционно фамилиарното с Интернет технологиите младо поколение (18-24 годишни) дава същите резултати, 83 % от тях смятат, че е по-приятно да четеш вестник на хартия, а 78 %, че хартиеният носител е по-приятен за докосване. Тези резултати обръщат внимание върху т.н. "физика на средата за четене" и нейното значение.

Осезаемостта на печата
Резултатите от проучването на IPSOS разкрива много причини, поради които хората предпочитат печатните пред онлайн изданията.
1) Има по-голямо удобство при четенето на печатен материал. Освен това едно красиво издание може да украси масичката ви за кафе.
2) Четенето на материал на хартиен носител позволява на потребителя да се ориентира по-добре във разположението и важността на публикуваната информация. При четенето на онлайн медия, често читателят се обърква  в структурата на информацията, навигацията не винаги помага и той попада в безкраен цикъл от статии.
3) И последно, в днешни дни работата ни е все по-свързана с постоянното взиране в компютъра и повечето от нас предпочитат да го избегнат, когато напускат офиса.

Ангажираността на печата с различните марки
Печатната реклама не само доставя по-голям комфорт, но също така засилва комуникативната сила при предаването на посланията на марките. Хората възприемат по-лесно информация публикувана на хартия, защото:
1)    физиологически, според  проучване на агениця Millward Brown, Neuromarketing, материалният носител предизвиква и увеличава емоционалното въздействие и паметта. На участниците в проучването е бил показан материал напечатан на карти, при което при всичките е била регистрирана активност в тази част от мозъка, отговаряща за визуалната и пространствена информация. Т.е. физическият носител на информацията - изглежда за мозъка "по-реалистичен" и съответно по-въздействащ върху невроните на мозъка. 2)    Биометрични данни, анализирани от Innerscope Research Inc, разкриват че, печатният материал е когнитивна медия и като такава позволява по-лесно да се представят пред читателя различни сложни въпроси и теми. Бидейки по-възприемчив мозъкът при печатния рекламен носител той и по-лесно запечатва в съзнанието важна информация за продукта и марката, в това число напр. отличителни характеристики за продукта, телефонни номера и  web адреси. 3)    Печатът има по-голям процент на въздействие в сравнение с други медии. Веднъж привлякъл вниманието на аудиторията с ярки снимки е способен да достави посланието си както визуално, така и познавателно.

4)    Доверието към онлайн рекламите често е поставено под въпрос, поради опасността от спам и вируси. Хората бързат да напуснат страници със съмнителни реклами и статии, бидейки бомбандирани от изскачащи прозорци и банери. Дигиталната страна на нещата
След въвеждането на таблета като нова дигитална среда устройството взриви интернет средите. Той стана обичайна гледка сред потребителите на интернет. Глобално проучване на Ericsson показва, че във високотехнологичен Сингапур например, един на всеки трима притежава таблет. Проучването освен това прогнозира до средата на 2013 броят на притежателите на таблети да се увеличи с 60%. Популярността на таблета може да изиграе голяма роля в промяната на пазара за печатната реклама и медия. Таблетите предоставят по-лесно четене на списания онлайн. Плоския и елегантен дизайн и анимацията за прелистване на страници връщат познатия аспект от възприятиятията на печатната реклама. Проучване на Nielsen (eMarketer), показва че притежателите на таблети обръщат по-голямо внимание на реклами, които имат елементи на интерактивност - предлагат 360 крадусов изглед, имат галерии, слайдове и т.н. - т.е. интегрират съдържание, снимки, аудио и видео. И въздействието върху решението за покупка на такъв род реклами e по-голямо. Социалните мрежи позволяват бързото "вирусно" разпространение на една статия в Интернет и да генерират лавинообразно милиони посещения и прочети. Което придава по-голяма и по-бърза публичност и разпространение на материалите в мрежата. Извод
И печатната и цифрова реклама имат своите предимства. Използвани заедно те се  допълват една друга. Печатът има предимство със своята осезаемост, високо ниво на ангажираност и силна разпознаваемост на марката. Освен това има по-високо ниво на доверие към него в сравнение с дигиталната медия. Въпреки това дигиталната медия има своите предимства в ниските цени на рекламите и достъпа до широка аудитория за по-малко време.

 

 

SCROLL TO TOP