След 9-годишно прекъсване, над 100-годишната традиция на Роженския събор бе продължена от 17-ти до 19-ти юли 2015 година. Хиляди хора се събраха под открито небе в сърцето на Родопите за Събора на народното творчество и животновъдство "РОЖЕН 2015", който се проведе под патронажа на президента на република България - Росен Плевнелиев.

Като посетители на събора, ние успяхме да се докоснем до българската традиция и народно творчество, наслаждавайки се на уникалните изпълнения на певци, инструменталисти, състави и ансамбли от всички фолклорни области на България, които четирите сцени побраха. Не по-малък интерес за любителите на родния фолклор представляваха изложбите на традиционни български занаяти и продукти, както и представянето на животновъдството като един от основните отрасли на страната.

"Гайдата и душа иска, и пръсти иска, и сърце иска, и устни иска, и такт иска, за да стане на песен!". Какво по-гръмко откритие на събора от звука на типичните за България каба гайди на фона на 300-метров трибагреник!? Едва ли има друго подобно усещане, с което може да се сравни онова, което един родолюбив българин изпитва в такъв момент!  Химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе“ изпълниха хор „Космическите гласове на България“, а след тях магическият глас на Валя Балканска огласи поляните с “Излеел е Дельо хайдутин“. Но нещото, което най-много стопли сърцата ни, бяха усмивките по лицата на хората. Те не бяха дошли просто с идеята да се качат на сцената, за да бъдат видени. Забавляваха се от душа! Песни се пееха и гайди свиреха под сянка, на слънце, около масите и по поляните под въздействието на магията на родния фолклор, която бе завладяла всички. Мило и драго бе да се усети, че българските обичаи се поддържат живи и се предават  на поколенията, че има семейства, в които родните ни традиции все още не са отстъпили място на чуждите и модерните, и че и в очите на децата се вижда любовта към българското!

Изпъстрената с разнообразие програма на тридневната веселба включваше още и нестинарско шоу, и демонстрации от членове на прабългарската школа "Багатур", които се постараха да представят по-най автентичния начин типични обичаи, бойни похвати и характерни за нашите предшественици оръжия. Различните по вид състезания, които се проведоха, запечатаха позитивни емоции  в съзнанията както на участниците, така и на наблюдателите.

На третия ден, след като се обявиха имената на отличилите се участници, оркестър "Канарите" имаше честта да закрие събора. И макар и вече да е приключил, РОЖЕН 2015 остави в спомените на придошлите от цялата страна гости невероятни емоции. Ехото на гайдите и уникалните гласове на България ще продължава да кънти в сърцата ни и ще поддържа пламъка на спомена за Рожен 2015 с обещание за един още по-голям събор през следващата 2016 година. 

SCROLL TO TOP